Dina Vos

 

Het landschap uiteengerafeld

Dina Vos (Almkerk 1958) is een landschapschilder, maar haar ‘landschappen ‘ sluiten niet naadloos aan op wat de Nederlandse schilderkunst daarin reeds zo royaal heeft voortgebracht. De Rotterdamse schilder geeft met haar schilderijen, waarin dikwijls textiel is verwerkt een andere kijk op het landschap. Ze ontrafelt het, trekt het uit elkaar, bekijkt alle elementen, toetst kwaliteiten afzonderlijk en schildert uiteindelijk een sfeer, die niet zonder een rijke fantasie tot stand komt.
De stilte van het landschap, het park waar mensen het landschap hebben gecultiveerd en waar je het best alleen kunt vertoeven om alle boeiende facetten te doorgronden, één met het landschap te zijn.
Het ene stukje gras dat zo bijzonder wordt wanneer de zon erop schijnt, de specifieke plek die zich laat invullen met de picknick die je in gedachte zou kunnen hebben, het oord waar je wilt zijn om je schilderkunst te voeden, je als kunstenaar op te laden, Het is voor Dina Vos het Engelse landschap waar dat alles gebeurt.

Engeland

Zij maakt studiereizen naar Zuid-Engeland, Schotland en Ierland om daar onderzoek te verrichten naar het gecultiveerde en natuurlijke in het landschap. Ze onderzoekt de tegenstellingen en overeenkomsten, maakt foto’s, schetsen en aantekeningen. Ze fotografeert fragmenten van gecultiveerde, door menselijk ingrijpen in de natuur aangebrachte paden, struikpartijen, ordeningen van gewassen, afscheidingen als muurtjes of terrassen..
Ze zoomt ook in op die aspecten die aan dat menselijk ingrijpen weten te ontsnappen, de vele kleurstellingen, de mist die het Engelse landschap plotseling zo heel anders vormt, de zon die onvoorspelbaar mooie details in de structuur van een gewas doet oplichten.
Eenmaal thuis in Rotterdam ontstaan de schilderijen, die de kunstenares naar aanleiding van haar indrukken maakt. De afstand die ze dan inmiddels tot haar onderwerp heeft, schept ruimte voor een toe te voegen fantasie. Het landschap is immers uitgangspunt, maar geen doel op zich. Het gaat de kunstenares uiteindelijk toch om het schilderen zelf, hetzij met verf hetzij met textiel.

 

 

©DinaVos